Boktips för barn

Boktips för barn i åldrarna 0-6 år, sorterade utifrån förlag

Vombat förlag

Vombat förlag riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 2-18 år. Tanken med böckerna är att visa olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot normen framställs som avvikande eller något som måste problematiseras. Vombat förlag vill ge barn och ungdomar böcker som utmanar normativa föreställningar och istället visar olika aspekter av barns och ungdomars verklighet.

Kim och skrutten, Berg & Frimodig och Matilda Ruta
Denna bok handlar om hur det är att vänta på ett syskon. Kim har två mammor och nu ska familjen få ett barn till. Kim är jätteglad för att hon ska få ett syskon. Men hur länge ska hon behöva vänta på Skrutten egentligen?

Familjeboken Text: Edward Summanen Bild: Johanna Arpiainen
Var kommer bebisar ifrån? Hur vet man vilka som är ens familj? Och hur blev jag själv till? Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, provrörsbefruktning samt såväl samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer. En bok att läsa tillsammans med barn eller att låta lite större barn läsa själv. Boken öppnar upp för samtal och reflektion tillsammans med barn kring temat familj.

Ebbe och ägget, Petra Nilsson och Linn Gustafsson
Ebbe är fyra år. Han vill ha en orm. Mamma vill ha en bebis. Hon har berättat hur både bebisar och ormar blir till. Mamma har fått bebisfrön av en donator. Kan det vara så att det är en orm-äggdo- nator som har lämnat ett ormägg till Ebbe? Boken utforskar vad en donator är för något och hur det går till när spermier (bebisfrön) och ägg doneras så att det ska kunna bli familjer.

Ebbe leker familj, Petra Nilsson och Johanna Arpiainen
Ebbe är fem år. Idag ska han leka familj med sina kompisar på förskolan. Men hur ska familjen se ut? Barnen är inte riktigt överens. Ebbe tycker att det ska vara en förälder, Iris tycker att det ska vara två mammor. Karl säger att barnen ska ha mamma-vecka och pappa-vecka

Konst och krumelurer

Mamman och fröet Text och Bild: Ann-Katrine Engström
Boken Mamman och fröet skapades utifrån ett barns frågor och ett behov av att berätta om hur barn kan komma till världen genom en mamma och ett frö. Boken beskriver, på ett lekfullt sätt och på barnets nivå, en singelmammas längtan efter ett barn. Hon har inte träffat den rätte eller den som delar hennes önskan om ett barn så hur skall hon göra? Boken vänder sig till barn i förskoleåldern och är rikligt illustrerad med korta textstycken.

Sagolikt Bokförlag

Sagolikt Bokförlag är platsen där sagorna och barnen är viktigast av allt. Böckerna berättar om barn som väljer andra väger än de som vanligen beskrivs. På Sagolikt förlag är tanken att alla barn ska våga välja i större utsträckning. Välja vem de själva är och vill vara. Böckerna riktar sig till barn i åldern 2 år och uppåt.

Jösta och Johan (från 2 år) Text: Annette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist
Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort, likadan och likadan. De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn och bli en familj. Men blir det som de tänkt sig, blir det som de vill…

Kalle som lucia (från 4 år) Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist
Kalle vill också vara magisk och strålande vacker. Han vill skrida fram med ljus i håret som lucia. Därför blir han så glad när ha blir framröstad av kompisarna i förskoleklassen. Och ledsen när läraren och rektorn säger ifrån. De säger att det är tradition att det alltid är en flicka som är lucia. Men Kalle vill inte vara någon stjärngosse i strut! I smyg gör han en plan…

Prinsessan Kristalla (från 5 år) Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist
När prinsessan Kristalla vägra gifta sig, spärras hon in i ett högt torn för att välja en av prinsarna. Men Kristalla rymmer och träffar sin stora kärlek. Nu måste hon övertyga kungen och drottningen om att få gifta sig med svärdsmidaren Vilda, en flicka från folket som inte är av kungligt blod.

Rabén & Sjögren

Rabén & Sjögren är ett av Sveriges ledande barn- och ungdomsboksförlag. Förlaget har en tydlig ambition att utmana normer kring genus samt visa på alternativ. Förlaget ger bland annat ut böcker av Pija Lindenbaum, berättelser som har gett barnböckerna ett bredare perspektiv.

Lill-Zlatan och morbror raring (3-6 år) Text & Bild: Pija Lindenbaum
Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk!

Kenta och barbisarna (3-6 år) Text & Bild: Pija Lindenbaum
Åke, Emil och de andra killarna på dagis vill alltid att Kenta ska vara med på fotbollen. Han är bäst! Men en dag tar Kenta med sig sin docka till dagis.

Eriksson och Lindgren bokförlag

Eriksson och Lindgren bokförlag ger ut ett trettiotal barn och ungdomsböcker per år. Bland annat har de gett ut boken som handlar om Malin och hennes mamma Siv som ska gifta sig med Lisa, en bok som beskriver familjer ur ett normkritiskt perspektiv. Denna bilderbok kan vara en bra utgångspunkt för samtal och funderingar, tillsammans med barn, om hur olika familjer kan se ut.

Malins mamma gifter sig med Lisa Text: Anette Lundborg Bild: Mimmi Tollerup-Grkovic
Malin är fem år gammal och bor tillsammans med mamma och Lisa. Nu ska mamma och Lisa gifta sig och på bröllopet kommer pappa och hans kille.

Senast uppdaterad: 21 april, 2017
Skriven av: Lina-lea Zimmerman, författare till boken Stjärnfamiljejuridik.
Veronica Hulthén, redaktör hbtqfamiljer.se

Har du frågor om denna text? Hör gärna av dig